Portofele

Pentru ca au fost atat de multe relatari de ziua copiilor pe facebook, twitter, amintiri, schimbari de poze de profil etc, mi-am adus aminte de colectia mea de surprize Turbo pe care o am de cand eram mic. O mare parte din ea s-a format datorita jocului “portofele” , despre care am descoperit mai tarziu ca are anumite similaritati cu curlingul. Nu cunosc alte denumiri pentru el si am intalnit persoane care n-au mai auzit niciodata de asa ceva.

Ca sa joci trebuia sa iti faci un “portofel”, adica o coperta  de caiet  din plastic (cum ne cerea doamna invatatoare sa avem grija de ele) indoita in asa fel incat sa obtii un patrat cu latura de pana in 8-10 CM. Coperta trebuia aleasa cu mare atentie, in functie de cum aluneca si greutate. Mai ramanea sa mananci multa guma Turbo ca sa ai surprizele cu masini, miza jocului. Si cum existau diferite sortimente, de la Clasic, Turbo, Super Turbo, se facuse un sistem valoric prin care surpriza Turbo galbena, simpla, de exemplu avea valoarea 1, Clasic-20, TurboSpecial-50 si tot asa.

Mai departe regulile spun ca se pune una bucata pietricica intr-un cerc mic, se iau cativa metri (ca la penalty) si se traseaza o linie dreapta. Concurentii trebuie sa arunce simultan cu copertile impaturite  si sa tinteasca piatra. Castigator este cel care nimereste piatra sau care e cel mai aproape de ea, iar premiul este o anumita valoare in surprize, prestabilita. Existau desigur si trocuri intre modelele similare si jocuri “pe datorie” :).

Cred ca daca maine s-ar mai face asa ceva nu as refuza o repriza de “portofele” si nici o guma Turbo, guma copilariei multora.

Reclame

7 responses to “Portofele

 1. Doar atat? :)) stiu ca ai mai multe jocuri in colectie. Asa ca nu te da la fund 😛 si ai vazut ca nu sunt universale. De exemplu, Portofele. Nu il stiam:))

 2. Pingback: Portofele | Cuttingart News Blog

 3. Never heard of it 😀

 4. Nici eu 🙂 Bine, cand vorbeam cu Vale, el imi povestea de jocul „Frunza” de care iarasi nu am auzit.

  Colectia noastra de jocuri era formata din „tarile?” (desenam niste tari si .. apoi nu mai stiu ce faceam), „tara tara vrem ostasi” , „de-a v-ati ascuns” sau varianta din spatele blocului (de fata ascunselea), „peretica”, „la malai”, „flori fete si baieti” :))

 5. Mi-am amintit ceva legat de tarile. Parca cineva fugea dupa o minge ce trebuia aruncata cat mai departe ca cel ce arunca cu ea sa nu ii poata nimeri pe cei care stau pe desenul cu tarile.

  Ceva de genul asta…

 6. Imi amintesc si eu de portofele…cred ca ne-am jucat chiar impreuna asta..in spatele blocului meu…:)

  Si hotii si vardistii…si de-a Sailor Moon :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s