TEDx Bucharest- un succes

Ieri a fost o zi lunga, dar extraordinara, in care am participat la TEDxBucharest ca urmare a invitatiei castigate la concursul Extraordinary Ideas Contest. Spun extraordinara pentru ca intr-adevar s-a ridicat la inaltimea celor anuntate anterior de organizatori. Totul a fost de nota 10, organizarea, locatia – Centrul National de Dans din TNB, speakerii, cat si temele alese.
Am descoperit semeni de-ai nostri ale caror realizari formidabile pentru noi, ca tara si reprezentare peste hotare, sunt mai putin mediatizate decat rasul lui Becali, amenda lui Mutu sau Monica lui Irinel.
Am aflat despre Roboscan-ul lui Mircea Tudor, dispozitiv ce scaneaza camioanele, cu care a castigat o serie de premii la nivel international. Tot pe aceeasi linie a inventatorilor, Dumitru Popescu a ridicat Romania in spatiu prin proiecte, de care nu auzisem pana acum, in domeniul aeronauticii si cosmonauticii. Bogdan Naumovici a impresionat cu campania „Miscarea de rezistenta” pentru schimbarea in bine a societatii noastre.
Bassam Gemayel a avut unul dintre cele mai amuzante, dar si inspirationale speechuri in care ne-a povestit despre experienta sa ca antreprenor in Romania de 2 ani. Nelvin Joseph a propus un proiect de economisire a energiei electrice prin stingerea PCurilor, iar Mugur Ciumageanu, psiholog de profesie, o platforma de tipul wikipedia pentru sharing de solutii in domeniul sau. Alexandra Nechita, pictor cu renume international, a fost ea insasi un exemplu pentru cat de necesar e sa incurajam creativitatea si talentele innascute. Sandra Pralong ne-a impartasit evolutia in ultimii ani si importanta activitatii ONG-urilor in dezvoltarea tarii. Mircea Toma a militat impotriva discriminarii si a pierderii identitatii culturale a romilor, iar Stefan Burtnowski, arhitect, ne-a descris cum indruma tinerii catre bun gust si initiativa in schimbarea stilului romanesc „medieval cu termopane”. Carmen Vidu a avut una dintre cele mai interesante prezentari vizuale, un amalgam de clipuri, imagini, culori, emotii, cuvinte, ca o experienta similara cu cea pe care o impartaseste spectatorilor sai pe scena. Am ajuns si la altitudini de peste 8000 de metri, pe cele mai inalte varfuri din lume, prin Alex Gavan, dar si in lumea microscopica prin Gabriella Ficz cu o incursiune in epigenetica.
Prezentatorul evenimentului, Catalin Stefanescu, a fost spontan, original si plin de umor. Finalul ne-a regasit intr-o sala alaturata pe acordurile muzicii Alexandrinei Hristov.
Pentru 8-9 ore am intrat pe ceea ce s-ar numi „calea buna” sau „drumul potrivit” pe care ar trebui sa-l urmam si sa-l promovam macar de acum incolo daca ne dorim sa facem un loc mai bun pentru noi, dar mai ales pentru viitoarele generatii. S-au expus „ideas worth spreading”, asa cum este sloganul TED, care cel putin ar putea fi un mic pas din lungul sir de pasi pe care ii avem de facut ca sa iesim din criza perpetua, nu neaparat financiara, ci a felului nostru de a fi ca popor roman..

Reclame

5 responses to “TEDx Bucharest- un succes

  1. Foarte misto ai rezumat spiritul evenimentului.
    We’re not alone, ceva se va inchega in final din „fierberile” astea multe ale oamenilor destepti.
    Prima data trebuie sa ne dam seama ca suntem un grup, suntem mai multi, oameni pe care te poti baza atunci cand ripostezi impotriva Romaniei de acum.

  2. Excelent! Bravos pt initiative! Schimbarea se face pas cu pas.

  3. @Sebastiano, @Cosmin: Cred ca trebuie sa se organizeze mai multe evenimente de acest gen, un TEDx permanent de Romania ar fi ideal 🙂 sau sa se creeze o conexiune permanenta intre toti oamenii minunati care vor sa schimbe ceva. Doar impreuna se poate.

  4. Cum e Alex Gavan? Imi doresc sa-l intalnesc candva 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s